Grinta test de Pilot Scram Ekar Dream Bike!

100% Getest: Pilot Scram Ekar

Midden 2020 mochten we de Scram gravelbike van de Nederlandse titaniumspecialist Pilot testen. Die had een niet-alledaagse Pinion-versnellingsbak, die naar onze mening niet het volledige potentieel uit de fiets kon halen als competitieve graveler. En dus gooiden ze bij Pilot een lekker nieuwe Campagnolo Ekar-groepset op de Scram, waarna de fiets prompt de top vijf van onze ‘Dreambike of the year’-verkiezing haalde. Daar moesten we dus mee op pad.
25/02/2021 – Tekst: Gilles Bultinck

Een pluspunt van de Scram Pinion was het lage zwaartepunt. De versnellingsbak onder het bracket maakte van de Scram Pinion een stabiele en standvastige gravelbike. Het extra gewicht en het tragere schakelen, plaatste de Pilot Scram Pinion echter in de categorie van touringfietsen. Dit terwijl je aan alles kon voelen dat er uit het frame meer te halen viel. Die feedback waren ze in Nuenen bij Eindhoven niet vergeten, en dus kregen we een telefoontje. Of we zin hadden om de Scram Ekar – speciaal gebouwd voor onze Grinta! ‘Dreambike of the year’-competitie – niet wilden testen om de vergelijking met de Pinion-versie te kunnen maken.

Jonge springbok in paartijd

Zo gezegd, zo gedaan. En dat is in het begin toch schrikken. De stabiele tourer is veranderd in een jonge springbok in de paartijd. De carbon Shamal-wielset draagt bij tot het speelse rijgedrag van de Scram. Maar vooral de geometrie met korte zit ligt aan de basis hiervan. De Scram Ekar nodigt dan ook uit om diep in de ‘guidon’ te duiken. Enerzijds om hard te gaan, maar anderzijds ook om de controle optimaal te behouden. De ondiepe stuurbocht van het WCS VentureMax stuur nodigt bovendien ook uit om in de beugels te rijden. Neem daarbij nog de volledig herontwikkelde schakelhendel op Campa’s Ekar gravelgroep, en je bent vertrokken voor een snelle tocht.

Gravelen in stijl

Hoewel de nieuwe look van het schakellepeltje in het begin wennen is, biedt de krul een enorme meerwaarde. Schakelen vanuit de beugels voelt veel makkelijker en natuurlijker aan. Daarnaast blijft het gravelgebeuren nog steeds een ‘way of life’. Met de Campa Ekar, in combinatie met de Shamals, doe je dat dan ook in stijl. De gevlekte UD HM carbon look van de ongelakte cranks en velgen geven de Scram dat extraatje om jezelf te onderscheiden van andere gravelers.

Kabelintegratie nog niet op het punt

De blitse Campagnolo-afmontage is bovendien de perfect bliksemafleider voor de kabels die nog niet volledig geïntegreerd zijn. Al zien we bij Pilot wel vorderingen wat dat betreft. De afwezigheid van de Pinion gearbox laat toe om kabels door het frame via het bracket te geleiden. Maar zowel de versnellingskabel als de hydraulische remleiding lopen nog langsheen de liggende achtervork. Netjes weggewerkt en handiger in onderhoud, dat wel. Maar toch ook net iets kwetsbaarder.

Comfortabeler dan verwacht

De responsiviteit die het frame aan de dag legt, doet in het begin vragen rijzen. Is deze fiets wel comfortabel genoeg om voorbij de ‘spielerei’ ook langere afstanden te doen. Gelukkig is het antwoord volmondig ja. Want na een snelle graveltocht van meer dan 100 kilometer, zijn zowel rug als benen gevrijwaard gebleven van enig ongemak. De mogelijkheid om onderaan de schuine buis een derde bidonhouder te monteren, kan in zomerse omstandigheden dus nuttig zijn.