Getest: Pilot Scram. Eén fiets, twee gezichten

12 juni 2021 | Rob Meeuwessen – Fiets Magazine

Oké, je hebt besloten. Je gaat geld uitgeven aan een fiets waar alles aan moet kloppen. Volledig naar wens. Exact zoals jij hem in gedachten hebt. Grote kans dat je in Nuenen bij Pilot je slag kunt slaan. Daar hebben ze namelijk de Scram. Een kruising tussen Barbapapa en een Zwitsers zakmes. Je bouwt hem zoals je wilt en kunt er alle kanten mee op.

De Scram is in basis een gravelfiets. Maar ook als endurance racer, toerfiets of crosser is de Scram bruikbaar. Marketingmanager Tim Blankers neemt me mee door alle mogelijkheden voordat ik niet één maar twee Scrams in de ‘fietsbus’ schuif.

Goed om te weten is dat je bij Pilot uitsluitend titanium frames krijgt aangeboden. Complete frames met ‘standaard’ geometrie of maatwerk zijn beide mogelijk. Net als keuze in kleur van decals, extra kabeldoorvoering en opbouw. Ik mag fietsen met de Scram, opgebouwd met Shimano GRX 1×11 groepset. Maar niet alleen dat, ook een versie met Pinion versnellingsbak staat klaar. Pilot is één van de weinige merken die gravelbikes met een gearbox én beltdrive aanbiedt. Zo’n versnellingsbak komt namelijk met een keerzijde. Het systeem is in basis bedoeld voor mountainbikes en trekking fietsen. Beide fietsen met een recht stuur. De shifter die Pinion, het merk van het schakelsysteem, levert is dan ook uitsluitend bruikbaar met ‘rechte’ sturen. Intussen hebben een aantal kleine merken slimme ondernemer gespeeld en eigen verstellers gemaakt voor dit systeem. Cinq is er daar één van. Het Duitse merk modificeert TRP hydraulische singlespeed remhendels waardoor schakelen eenvoudig wordt en wat weg heeft van Sram AXS. Maar dan met de ouderwetse Shimano ‘waslijntjes’. We verwijzen naar AXS vanwege het op- en afschakelen. En tikje tegen de linkerhendel betekent lichter. Klikje rechts en je trapt zwaarder. Twee nadelen kleven er aan dit systeem. De hendels zijn alleen geschikt voor de ‘C’ systemen van Pinion. Belangrijker, het systeem is met €699,- voor twee hendels behoorlijk prijzig en ook nog eens zeer mondjesmaat verkrijgbaar.


Pilot Scram met Pinion aandrijving

Omdat ze in Nuenen waar Pilot al sinds jaar en dag gevestigd is vooruit willen, hebben ze een compleet eigen shifter ontworpen. Een draaischakelaar die in delen rondom het gebogen race/gravel stuur geschoven kan worden. Een fraai ontworpen volledig aluminium shifter. 11 Klikjes zorgen voor het bereiken van de 12 verschillende versnellingen, welke zo’n 600% spreiding geven. Een moeilijke term die laat zien hoe zwaar én licht je met een set versnellingen kan trappen. Om het wat inzichtelijker te maken, een Sram Eagle mountainbike setup, zo’n systeem met die idioot grote pannenkoek aan de achterkant heeft een spreiding van 500%. Het GRX-systeem op onze andere testfiets doet het met +/- 380%. De allerzwaarste en allerlichtste versnellingen bij het Pinion systeem liggen dus een stuk verder uit elkaar dan bij het conventionele systeem.

Klinkt als een groot verschil, is het ook. Gelukkig is de zitbuis van de Scram rond en past daar prima een voorderailleur rondom. Doe je dat, dan heb je een range van 585%. Bijna gelijk aan de Pinion bak dus.


Pilot’s eigen shifter

Genoeg Tech talk. Waarom zou je zo’n versnellingsbak willen en vooral….fietst dat net zo lekker als de ‘normale’ fiets? Eerst even terug naar het koopproces. Pilot heeft nauwelijks ‘standaard’ fietsen. Alles is maatwerk en samengesteld zoals je wilt. Samen bespreek je jouw wensen, bekijkt of je uit kan met een ‘normale’ maat of dat eigen geometrie noodzakelijk is. Je maakt keuzes wat betreft afmontage en onderdelen. 700C of 650B wielen, met rekjes of zonder. Aero stuur of hip gravel stuurtje met veel flare, alles kan..

Benieuwd naar de rest van deze review? Deze vindt u via fiets.nl