Terrengsykkel Norway- TESTET: PILOT LOCUM Eksotisk titandrøm fra Nederland

Av: Kristoffer H. Kippernes

Tirsdag 21. august 2018. kl 10:00

Les også: Ny Sensor og Force fra GT

Nederlandske Pilot Cycles har satt seg som mål å tilfredsstille syklister med behov litt utenom det vanlige. Merket lager kun sykler med rammer av titan, og relativt dyre komponenter. Du kan enten bestille deg en titan-ramme som lages i samarbeid med produsenten etter dine egne ønsker og mål, eller velge mellom ere standardmodeller. Pilot Cycles leverer sykler til både terrengsykling, landevei og touring.

Vårt testeksemplar Locum er en av standardmodellene for terrengsykling. Den rå nishen på titanrammen er nydelig, og alt av vaierføring er på stell. Geometrien gjør ikke at vi stusser nevneverdig. Styrevinkelen er på 69 grader – setevinkelen på 73 grader, og overrørslengden på vårt testeksemplar i medium er 600 millimeter. Kjedestagene er på 435 millimeter, og rammen kan brukes både med pluss-dekk i 27,5 tommer, og vanlige 29-tommer stidekk. Du står dermed fritt til å velge selv.

PENT: Vaierføringen på titanrammen er strøken.

Pilot omtaler sykkelen som en av de mest allsidige de har, grunnet at du kan benytte to forskjellige hjulstørrelser på den – enten 27,5+ eller 29. Vi mottok et testeksemplar med førstnevnte, og utstyrsvalgene som er gjort vitner om at det er egenskaper på sti som er prioritert, med både Fox Transfer senkepinne, og 120 millimeter vandring i front.

Noe ukonvensjonelt er det dog at vaier til bakgiret går både inn i – og ut av setestaget. Vi mener en helintegrert løsning kunne vært like pent. Locum kan i stor grad bestilles med det utstyret du selv ønsker. Vi kk en utgave med en utstyrspakke som er slik vi ville ha gjort det selv. I front er det en Fox Float 34 FIT4 gaffel, med alt av justeringsmuligheter. Drivverket er en løsning med 1×11 fra Shimano på XT-nivå, og sykkelen har bremser av samme
kvalitet. Karbon-hjulene er skodd med Schwalbes Rocket Ron i 3.0- versjon. Dette er store dekk som samtidig er lette og smidige i terrenget.

GOD KLARING: Selv med plussdekk med tre tommer bredde er det god klaring i bakrammen. Vil du kjøre 29-tommer hjul/dekk er det også fullt mulig.

Å sykle på titanrammer er ikke hverdagskost, selv for testere i Terrengsykkel. Spenningen var derfor stor før første tur. Vårt testeksemplar i medium har ikke spesielt langt overrør, og vi hadde nok funnet oss bedre til rette på en large. Til tross for litt liten størrelse; det 90 millimeter lange styreframspringet gjorde ikke styringen veldig presis. Dette skyldes nok noe selve stivheten i fremspringet – når vi monterte et styrefremspring på 70 millimeter kk vi umiddelbart bedre respons og kontroll over fronten, og etter vår oppfatning ble styreegenskapene bedre.

Titans force fremfor andre materialer skal være en viss spenst som gjør det komfortabelt, men ikke dvaskt. Fra første tråkk imponerer Pilot Locum med en respons som er helt vanvittig. Den lette følelsen, kombinert med det vanvittige grepet plussdekk gir, gjør dette til en klatremaskin. Rocket Ron-dekkenes minimale mønster har vanligvis ikke det beste grepet, men når kontakt aten uansett er så stor, har det mindre å si.

PENE DETALJER: I disse karbontider er det forfriskende å se en pen metallramme.

Det er vanskelig å sitte stille på Locum. I kupert terreng må man konsentrere seg for å ta det med ro og ikke reise seg i pedalene og tråkke på. Responsen er kontant. Men det som er med på å gjøre sykkelen til en fryd i terreng som går kupert og oppover, er med på å gjøre den litt mindre god nedover.

UTENPÅ: Vaier- og slangeføring på titanrammen er gjort både innvendig og utvendig.

Den litt sprelske følelsen gjør at vi aldri helt føler vi har kontroll når det går nedover. Det er mye som beveger seg her – både ramme, gaffel og store dekk. Styrefremspringet som fulgte med er lett – når vi byttet til en billigere variant fra Ritchey ble både stivhet og presisjon merkbart bedre. Vi traff linjer i terrenget bedre, og følte oss tryggere. Et noe lengre frontparti hadde ikke skadet – sykkelen føles ikke veldig moderne med et litt kort overrør. Velger du å kjøpe en skreddersydd ramme vil dette selvfølgelig kunne endres på, men vi hadde gjerne sett et litt lengre frontparti.

STIRETTET: Fox 34-gaffelen har 120 millimeter vandring som gir deg godt med handlingsrom når stien blir røff.

Uansett så svelger 120 millimeter vandring og store plussdekk virkelig unna, og vi kan slippe på bra med Locum i teknisk terreng. Dekk er en smakssak, men mer solide dekk enn Rocket Ron vil nok bidra ytterligere til trygghet og evne til å druse på i knotete partier.

Pilot Locum er et fyrverkeri av en sykkel. Lav vekt i kombinasjon med en ramme som har egenskaper som bare få kan matche, gir en totalpakke vi applauderer. Det er bare det at dette koster penger. Fryktelig mye penger. Men det er ikke alltid fornuften skal få lov til å seire. Har du lyst, og en god slump med penger har du også lov. Og om du er svak for det enkle, elegante og spesielle vil en Pilot Locum være verdt å se på.

Les også: Test av minipumper til terrengsykling

Fakta:

Merke: Pilot Cycles Modell: Locum

Vekt: 11,66 kilo uten pedaler
Pris: Avhenger av modell, vårt testeksemplar ca 6000 euro. Løs ramme koster 1999 euro. Nett: pilotcycles.com
Størrelse testet: Medium

Vurdering:

Utstyr mht pris: 4 Klatring: 5
Utfor: 4,5
Grus: 4,5 Sykkelglede: 5 Finish: 5,5

Snitt: 4,67

Spesi kasjoner:

Ramme: Titan
Gaffel: Fox Float 34 Factory Kashima FIT4 Grip 120mm vandring Hjulstørrelse: 27,5 / 27,5+
Drivverk: Shimano XT 1×11
Bremser: Shimano XT, 180/160mm skiver
Styreoppsett: Fouriers 90mm stem, Fouriers 750mm styre
Seteoppsett: Selle Italia X Cross sete, Fox Transfer setepinne
Hjul og dekk: 9th Wave Carbon B+ hjul, Schwalbe Rocket Ron 27,5 x 3,0”

Pluss:
+ Nydelig nish
+ Kvikk og komfortabel
+ Valgmuligheter ved kjøp

Minus:
– Nettbutikk, krevende å få prøvd før kjøp