Pilot Cycles is bijna tien jaar geleden ontsprongen uit het Brainport Eindhoven-concept, een ecosysteem van innovatieve techbedrijven in en rond Eindhoven – Shimano heeft er zijn Europese hoofdkantoor. Basismateriaal voor Pilot is titanium, titanium en nog eens titanium. En daarin zoekt het als innovatief bedrijf graag de grenzen op van wat mogelijk is. Deze zomer tijdens de Eurobike-fietsbeurs presenteerde Pilot een prototype van een titanium fiets met 3D-geprinte titanium lugs. Erg interessante ontwikkelingen die we zeker zullen blijven volgen.

Pilot Celes, fiets voor het leven

De club van titaniumliefhebbers is niet heel groot, maar hun enthousiasme is aanstekelijk, en ook begrijpelijk. Om te beginnen ziet titanium er fantastisch uit. Het roest niet en hoeft daarom niet gelakt te worden. Daarbij is het lichter dan staal en is het duurzamer dan carbon. Als het goed is, gaat een goed titanium frame levenslang mee. Mocht hij toch gerepareerd moeten worden, om wat voor reden dan ook, dan is dat vrij makkelijk te doen. In het ergste geval is het materiaal prima te recyclen. En dan vergeet ik nog een van de belangrijkste redenen: de balans tussen comfort en stijfheid levert over het algemeen heerlijke rijeigenschappen op.

Zo’n dikke twintig jaar geleden heb ik zelf een half wedstrijdseizoen op een titanium fiets gereden. Ik koerste toen bij de Amerikaanse ploeg Mercury en Lemond was de materiaalsponsor. De fiets beviel me, maar toen de co-sponsor failliet ging, verdween ook Lemond en hield de ploeg op te bestaan. Maar mijn interesse voor titanium is nooit verdwenen.