SintChristophorus.nl – 650B+ bikepacking

Published at Januari, 2018

TEST: PILOT LOCUM PINION 650B+

Er is veel te doen om de vele verschillende wielmaten in de fietsindustrie. Zesentwintig inch, Achtentwintig inch, Twentyniners, 27,5″, 650B met en zonder ‘Plus’, Fatbike… Houden jullie het een beetje bij? Ik doe mijn best om het allemaal nog te volgen en ik heb met bijna alles gereden. Ik had echter nog niet uitgebreid met de 650B+ gereden en daarom was ik verheugd dat het in Nuenen gevestigde Pilot Cycles me een prototype van de titanium Pilot Locum Pinion 650B+ wilde lenen om lekker mee te gaan bikepacken.

Toen de mountainbikewereld overstapte op Twentyniner wielen (28″ velgen met banden breder dan 50mm) raakten de 26″-wielige fietsen sneller uit de gratie dan ik had verwacht. Zelfs in de trekkingfietswereld! Het 29er concept bleek gewoon erg goed en het gaf de fietsverkoop een enorme boost. Het leek de fietsindustrie wel lucratief dit kunstje te herhalen met wéér een nieuwe wielmaat: de 27,5″, ook wel 650B genaamd. Deze kleinere wielmaat wordt deels gezien als de opvolger van de oude Zesentwintiger, maar in Plus-uitvoering (dus met een extra brede band) voornamelijk als opvulling van het ontstane gat tussen de Twentyniners en de moddervette Fatbike-wielen.

Wat nu interessant is aan het 27,5 Plus concept is dat de wielomtrek bijna gelijk is aan die van de Twentyniner en dat beide wielmaten in de meeste fietsen uitwisselbaar zijn. De 27,5 Plus biedt met zijn bredere banden meer luchtvering en een groter contactoppervlak. Dus extra comfort, een betere controle op echt ruige ondergrond en lekker veel grip. Maar tegen welke prijs? Waarom zou je niet gewoon bij de Twentyniner blijven? Dat ben ik eens gaan onderzoeken met de Pilot.

TITANIUM MAATWERK (EN CONFECTIE) UIT NUENEN

Pilot Cycles is gestart door de twee fietsliefhebbers Joris Claessens en Pieter van der Marel. Joris heeft negen jaar lang een sportieve fietsenspeciaalzaak gehad en doet voornamelijk de commerciële kanten van de Pilot-business. Het ontwerpen en tot in detail uitdenken van de fietsen is de dagelijkse taak van Pieter. Samen werkten ze het idee van een speciaal titanium merk uit, waarbij de nadruk werd gelegd op maatwerk. Heel gaaf natuurlijk, maar waar hebben we dit concept al eerder gezien? Van Nicholas natuurlijk!

Toen Pieter en Joris druk bezig waren met het opbouwen van hun eigen merk, werd Van Nicholas plots gekocht door de Accell-group (eigenaar van o.a. Batavus, Sparta en Koga) en geïntegreerd in Koga’s Signature-afdeling. Onder de vleugels van Koga werd er bij Van Nicholas steeds meer gestandaardiseerd. De maatwerkframes verdwenen volledig uit de collectie. Dit had voor Pilot Cycles op geen beter moment kunnen gebeuren! Onvoorzien ontstond er een gat waar Joris en Pieter al in gesprongen waren.

Naast het maken van éénmalige custom fietsen, is Pilot ook standaard concepten gaan ontwikkelen. Daarvan zijn de frames uitontwikkeld tot productiemodellen die je vervolgens naar wens op kan laten bouwen. Maar ook deze frames zijn weer qua maatvoering en details te customizen. Voor een (geringe) meerprijs uiteraard. Het onderwerp van deze review is zo’n unieke custom fiets waar later een productieversie van is gemaakt. De foto’s hieronder tonen het productiemodel, te herkennen aan de gebogen onderbuis, het knikje in de zitbuis en het gefreesde bracket aan de liggende achtervork.

650B+ DO-IT-ALL MOUNTAINBIKE

Pilot omschrijft de Locum als volgt:

On-trail, off-trail or completely lost, the versatile all new LOCUM is a mountain bike that isn’t afraid of adventures. Mount 650B plus tires and enjoy levels of traction and comfort that will blow you away. Or switch to fast rolling 29er wheels and make yourself Strava King of the Mountain on your local trail. If you develop a sudden urge to get away from the daily hassle and stress, the LOCUM is your partner.

Deze review is geen kritische test van de Pilot Locum, aangezien ik een prototype exemplaar heb gereden dat niet representatief is voor het productiemodel. Zie deze test vooral als kennismaking met het 27,5 Plus wielconcept en het bedrijf Pilot Cycles. Het productiemodel is onder andere al getest door Mountainbike.nl, maar zij deden dit op een heel andere manier dan ik. Lees hun review hier. Wat ik vooral wilde ervaren is op welke manier de Locum mij zo diep mogelijk het bos in brengt om daar in mijn hangmat te overnachten. Een beetje speels crossen alvorens een slaapplek te zoeken, mijn potje te koken en met een bekertje koffie in de hand vanuit de hangmat van de natuur te genieten en wild te spotten.

CUSTOM TITANIUM FRAME

Laat ik nu de fiets met jullie doornemen. Het betreft hier dus een custom titanium frame, geproduceerd in het Verre Oosten. De metaalsoort titanium wordt nog wel eens magische eigenschappen toegedicht. Zo wordt er gefluisterd dat het door een eeuwenoud dwergenvolk gewonnen wordt uit de fossiele overblijfselen van de Griekse Titanen. Een andere legende vertelt dat titanium door Targaryaanse draken tot onverwoestbare buizen wordt gesmeed in de vuren van Mount Doom… Hoe mooi dat ook moge klinken, de ware, niet-bijgelovige wetenschap over titanium staat op Wikipedia.

Het frame van deze Pilot is met flink oversized buizen gemaakt, maar toch is hij bij lange na niet zo stijf als bijvoorbeeld de aluminium Santos 4.29 waar ik normaal mee door het bos cross of de titanium Idworx Racing tiRohler waar Jeroen in IJsland op reed. Of en hoeveel de productieversie van de Locum in stijfheid heeft gewonnen kan ik niet vertellen. Blijkbaar wel voldoende, want Mountainbike.nl klaagde er niet over.

De Locum heeft geen uitvalnaven met snelspanners, maar extra stijve, oversized steekassen die je met een sleutel los en vast draait. De achterpadden zijn verstelbaar om de tandriem of ketting op spanning te kunnen zetten. Het verstellen is wel een aardige klus. Je moet eerst vier bouten los draaien en daarna kan je met twee kleine stelschroefjes de achterpadden verplaatsen. Gelukkig zorgt de stijve steekas ervoor dat je het wiel niet zo snel scheef plaatst. Een goede uitlijning is bij een tandriem namelijk erg belangrijk. De productieversie van de Locum heeft hetzelfde spansysteem.

Er zijn nokjes aangebracht voor drie bidonhouders en een bagagedrager. Dat is ook het geval bij de productieversie. Dit specifieke frame is aan de achtervork voorzien van een bevestigingsplaat voor een standaard. Daar heeft de gemiddelde mountainbiker niets aan, maar ik was er wel blij mee, want zo hoefde ik niet steeds met een liggende fiets de tassen in en uit te pakken. Zo’n standaard is overigens niet standaard.

27,5″ / 650B PLUS BANDEN

En hier gaat het uiteindelijk voornamelijk om: de 27,5″ velgen met 3″ brede banden. Het surplus aan grip en de extra luchtvering brengen je ver. Heel ver. Rotsen, boomstronken, los zand, modder, het maakt allemaal niet uit, de Locum dendert er lekker over- en doorheen. Het beklimmen van zandhellingen ging erg goed. Véél beter dan met m’n Twentyniner mountainbike. Met een Fatbike met 4″ brede banden kom je verder, maar zo’n echte BigFoot-fiets rijdt wel als een landbouwvoertuig.

De Locum voelt nog wel aan als een mountainbike, maar je merkt het hogere gewicht van de banden en velgen wel heel goed bij het sturen en accelereren. De velgen zijn extra breed om de ballonbanden voldoende zijdelingse stabiliteit te geven, maar desondanks is het verschil in bochtstabiliteit ten opzichte van een 2,25″ Twentyniner aanzienlijk. Een Twentyniner rijdt in alle opzichten lichtvoetiger, behalve op losse en zuigende soorten ondergrond, zoals mul zand en lavagruis. Als ik één woord moet kiezen om het rijgedrag van de Pilot Locum te moeten beschrijven dan zou ik zeggen: wollig.

De Locum 650B+ is erg geschikt voor de doordonder-rijtechniek. Je gaat vanzelf wat lomper rijden, sterk vertrouwend op de off-road kwaliteiten van de banden. Echter, hier in Nederland is het goed zoeken naar omstandigheden waar de 650B+ wielen goed tot hun recht komen. Daarom is het fijn dat er ook Twentyniner-wielen in de Locum passen. Ik zou ‘m direct met twee wielsets aanschaffen. De snelle, lichtvoetige Twentyniner-wielen voor het meerendeel van de tochten en de 650B+ wielset voor de ruigere trektochten door IJsland, Schotland, Midden Amerika of Afrika.

PINION VERSNELLINGEN

Het prototype van de Pilot Locum was voorzien van de 18-speed P1.18 versnellingsbak van Pinion. Hele mooie techniek, lekker onderhoudsarm en duurzaam enzo. Op een gewone trekkingfiets ben ik er altijd erg blij mee, maar op de Locum schakelde ik me helemaal suf! Nu is de Pinion-bak niet ontwikkeld voor wedstrijd-mountainbikes, want hij is te zwaar ten opzichte van een derailleursysteem, de Q-factor is aan de brede kant en je moet even de kracht op de pedalen minderen tijdens het schakelen. Voor de recreatieve kilometervreter is dat allemaal geen bezwaar, maar bij mijn speelse manier van fietsen haalde de bak de snelheid er regelmatig uit. Ik moest gewoon te vaak en te ver aan het handvat draaien. Minder versnellingen met grotere tussenstappen passen hier beter en daarom wordt de productieversie van de Locum standaard geleverd met de 12-speed Pinion C1.12 versnellingsbak. Er bestaat ook een derailleurversie van de Locum en ik vermoed dat dat de lekkerste gooi-en-smijtversie van de Pilot Locum zal zijn.

Passend bij het onderhoudsarme karakter van de Pinion-bak wordt de Locum geleverd met een Gates CDX tandriem. Een conventionele ketting kan natuurlijk ook en in dat geval raad ik je aan om bij Idworx een set extra gehard stalen tandwielen te bestellen. Dat zijn gewoon de beste.

IMPRESSIE

De Pilot Locum steekt goed in elkaar, met een mooie verzameling kwaliteitsonderdelen, zoals de strakke DT Swiss wielen, Shimano XT schijfremmen en diverse componenten van Pilot’s eigen importmerk Fouriers. De verende zadelpen van het merk Schulz was nieuw voor mij, maar beviel super! Misschien wel beter dan de beroemde verende pen van Cane Creek.

Pilot’s eigen omschrijving van de Locum is ‘spot on’. Het is inderdaad een echte do-it-all-mountainbike. De fiets bracht me moeiteloos overal waar ik heen wilde. Op een vlotte, maar ook bijzonder comfortabele manier rolde ik heel relaxed door het bos en over de zandvlakten. De extra dikke banden voegen in ruige omstandigheden echt iets toe en zijn gelukkig niet zo lomp als die van een Fatbike. Maar zolang het niet te extreem is, gaat mijn voorkeur toch uit naar Twentyniner wielen. Maar die kunnen er dus ook gewoon in.

Op het moment van schrijven heb je een Pilot Locum Pinion vanaf € 5.599,-. Bekijk de website van Pilot voor de huidige samenstelling en mogelijke opties. Een los frame inclusief de Pinion C1.12 versnellingsbak kost € 3.149,-. De Locum wordt gemaakt in vier maten. Heb je desondanks een afwijkende maat nodig of wil je wat verfijningen aan de geometrie door laten voeren? Voor €250,- extra kan Pieter ‘m voor je op maat maken. En voor nog eens €250,- extra kan je zelfs de buizensoort en -vorm veranderen om meer of juist minder stijfheid in het frame te brengen. En handige details als de montageplaat voor een standaard of extra nokken voor bidons.

Het was erg interessant om met dit prototype de 650B+ wielen te mogen ervaren en ik ben blij dat het merk Pilot er is. Ik zit al stiekem na te denken over hoe mijn eigen ideale titanium Adventure Bike eruit moet gaan zien.